NEANDERTALKA


KASK svake godine organizira razna natjecanja, kaj interna kaj javna, a jedno od najpoznatijih natjecanja je brdska biciklistička utrka "Neandertalka".
S utrkom se započelo već u godini osnivanja tako da se trenutno radi o jednom od "najdugovječnijih" projekata unutar kluba.  Sama utrka je ispočetka bila koncipirana kao "krug oko Strahinjčice" sa startom i ciljem u Krapini te su uglavnom sudjelovali lokalni natjecatelji koji su dobro poznavali teren.  Nakon 4 godine održavanja utrke u tom "jednostavnom formatu" pokušano je sa  formatom utrke u kojem se zadaju određene kontrolne točke a natjecatelji sami pronalaze najbrži/najlakši put do njih.
Nekako u to vrijeme ekipa iz kluba odlazi i na velike, stare, utrke u Italiju i Austriju ( tipa Salzkammergut Trophy) te nakon sudjelovanja na tim natjecanjima jedina misao koja se mota po glavi je bila "Brege imamo, šume imamo.. pa zakaj i mi tak nekaj ne bi imali u Krapini) ... i tako je stvoren koncept utrke s 2 potpuno označene staze sa zonama za okrjepu te svim ostalim popratnim stvarima koje bi svaka "prava" utrka trebala imati.
Staze su nazvane "mala Neandertalka" i "velika Neandertalka".
  • Mala Neandertalka je kružna staza duljine cca 25km i sa 750m visinske razlike koja prolazi područjem Strahinjčice
  • Velika Neandertalka je kružna staza duljine cca 62km i  s oko 2000m visinske razlike te prolazi područjem Strahinjčice, maceljskog i kostelskog gorja te se nakon toga preko Brezovice i Tri Kralja vraća u Krapinu.
Na prvu se čini da staze nisu teške te uvijek ima onih koji prije starta misle kako će lako "odvoziti" bilo koju stazu.  Takvi se obično prevare i to sami priznaju na cilju ( ako prije toga ne odustanu). Jer "pitomi zagorski bregi"  čuvaju puno zeznutih uspona  kod kojih taman kad mislite kak je uspon gotov, dobite još jedan uspon i na njega opet još jedan uspon.  Kroz sve to, utrka koja je na početku okupljala oko 20 lokalnih natjecatelja  došla je do utrke koja okuplja više od 150 natjecatelja iz raznih dijelova RH i iz susjednih država.


Mala Neandertalka

Velika Neandertalka

NEANDERTALKA

Pogledajte kako je to izgledalo nekada, a kako danas